۱۳۸۹ مرداد ۳, یکشنبه

ایجاد «بانک جامع اطلاعات ایرانیان خارج از کشور»، به چه قصد؟


به‌زودی "بانک جامع اطلاعات ایرانیان خارج از کشور" افتتاح می‌شود. هدف از این اقدام «برقراری ارتباط و تعامل با هموطنان خارج از کشور» اعلام شده است. اما ناظران سیاسی خارج کشور به اهداف احتمالی و ناگفته این طرح اشاره دارند.

محمد شریف ملک‌زاده، دبیر شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، در گفت‌وگو با خبرگزاری "مهر"، خبر از ایجاد "بانک جامع اطلاعات ایرانیان خارج از کشور" داد. ملک‌زاده گفت، این بانک اطلاعاتی به دستور اسفندیار رحیم مشایی، جانشین رئیس جمهور، ایجاد شده است.

دبیر شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور ۱۱ مرداد را تاریخ راه‌اندازی این بانک اطلاعاتی اعلام کرد که به گفته وی، در آن اطلاعات مربوط به متخصصان ایرانی خارج از کشور ثبت می‌شود و نه اطلاعات راجع به پناهندگان و مهاجران غیرقانونی.
 ملک‌زاده در مورد نوع اطلاعات و هدف از گردآوری آن گفت: «در این بانک تخصصی اطلاعات هموطنانمان در حوزه‌های تخصصی مختلف جمع‌آوری شده تا تعاملی بین این هموطنان با دانشگاهها و مراکز پژوهشی داخل کشور و پژوهشکده‌ها برقرار شود [...] و از پتانسیل ایرانیان خارج از کشور برای برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی در دانشگاههای کشور استفاده کنیم.»

دبیر شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور افزود، نام بیش از هزار نفر از ایرانیان خارج از کشور در بانک اطلاعاتی آمده که ۷۰ درصد آنها چهره‌های دانشگاهی بوده و مدارک دکترا و فوق دکترا دارند.

ملک زاده در پاسخ به پرسشی در مورد تهیه‌ی بانک اطلاعاتی در مورد همه ایرانیان خارج از کشور گفت: «تهیه این بانک اطلاعات عمومی باید در دستور کار وزارت امور خارجه قرار گیرد و شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در فازهای بعدی بانک تخصصی ایرانیان، اطلاعات کل ایرانیان خارج از کشور را برای همراهی، همکاری و رفع مشکلات و موانع آنها در خارج از کشور جمع‌آوری کند.»

توجه جمهوری اسلامی به ایرانیان خارج کشور

در حالی که مسئولان امر در ایران قصد خود را از ایجاد این بانک اطلاعاتی جلب نیروی متخصص برای تقویت ارتباط و همکاری با دانشگاه‌های ایران عنوان می‌کنند، ناظران سیاسی در خارج از کشور به این طرح به گونه‌ای دیگر می‌نگرند.

یک ناظر سیاسی که نخواست نامش فاش شود، در مصاحبه با دویچه وله، موضوع بانک اطلاعاتی متخصصان را در پیوند با تلاش سیستماتیک دستگاه اطلاعاتی ایران برای رخنه کردن به درون گروه‌های ایرانیان خارج از کشور دانست. وی گفت: «این مسئله از دوره هاشمی رفسنجانی آغاز شد و اسفندیار رحیم مشایی اکنون تنها یک بخش این طرح را فعال کرده و عرصه تلاش او هم از واشنگتن و کانادا هست تا خاورمیانه و ژاپن و مالزی.»
حمید نوذری، رئیس کانون پناهندگان سیاسی ایران در برلین، نیز در مصاحبه با دویچه وله، به این نکته اشاره کرد که «ایرانیان خارج از کشور همیشه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران از دو جهت مورد توجه بوده‌اند. کارهای سیاسی و فعالیت‌های اپوزیسیون زیر نظر وزارت اطلاعات و ایستگاه‌های اطلاعاتی آنها در سفارت جمهوری اسلامی یا کنسولگری‌های آنها انجام می‌شود. آلمان هم همیشه یکی از مراکز مهم جمع‌آوری اطلاعات و تعقیب اپوزیسیون بوده و هست. این فعالیت‌ها تا بعد از ترور میکونوس با ازبین بردن فیزیکی اپوزیسیون همراه بوده است. با وجود محدودیت‌هایی که پس از دادگاه میکونوس برای این نوع عملیات بوجود آمد، ولی تعقیب و نفوذ در نیروهای اپوزیسیون و زیر نظر داشتن آنها همیشه تا الان هم هست.»


نوذری به این نکته اشاره می‌کند که پس از دادگاه میکونوس، دو دادگاه علیه عوامل نفوذی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در "شورای ملی مقاومت" و نیز در "حزب مشروطه ایران" توسط دادستانی فدرال آلمان برگزار شد. او یادآور می‌شود که در گزارش سال ۲۰۱۰ سازمان حراست از قانون اساسی آلمان نیز به سیاست‌های وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مبنی بر زیر نظر گرفتن اپوزیسیون ایران،  نفوذ در سازمان‌های اپوزیسیون و ارعاب آنان پرداخته شده که بخصوص پس از انتخابات سال گذشته شدت یافته و رسانه‌های آلمان نیز درباره‌ی آن چند گزارش منتشر کرده‌اند.

ادامه مطلب

هیچ نظری موجود نیست: