۱۳۸۷ تیر ۱۳, پنجشنبه

رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا: هنوز معتقدم جمهوری اسلامی در پی دستیابی به سلاح اتمی است

منوچهر متکی، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، می گوید ارائۀ دو پیشنهاد که از سوی کشورهای پنج بعلاوه یک و ایران صورت گرفته، بیانگر پروسۀ جدیدی در ارتباط با برنامه های اتمی آن کشور است که می تواند به راه حل با ارزشی منتهی شود.
سخنان متکی، اظهارات علی اکبر ولایتی مشاور ارشد آیت الله خامنه ای، و نظرات ارائه شده توسط غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در مورد بستۀ پیشنهادی مشوقهای جدید از سوی گروه پنج بعلاوه یک این خوشبینی را در میان بعضی از تحلیلگران بوجود آورده است که دستکم بخشی از رهبری چند لایه ای جمهوری اسلامی ایران در صدد پذیرش پیشنهاد جدید و آغاز مذاکرات با گروه پنج بعلاوه یک است.
امّا شون مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجۀ ايالات متحده آمریکا، با اشاره به سخنان متکی در نیویورک، گرچه آنها را مثبت قلمداد کرده، امّا می گوید تا کنون دیده نشده است که مقامات جمهوری اسلامی حرفهای مثبت خود را تا انتها دنبال کرده باشند.
ديروز (چهارشنبه) پرزیدنت بوش نیز طی سخنانی در کاخ سفید بار دیگر با اشاره به قرار داشتن همۀ گزینه ها بر روی میز مذاکره گفت، «من همیشه گفته ام که همۀ گزینه ها بر روی میز قرار دارد امّا اولین انتخاب ایالات متحده حل این مسئله از طریق دیپلماسی است.» پرزیدنت بوش می افزاید، حل مسئله از طریق دیپلماسی امکان پذیر نخواهد بود مگر آنکه کسان ديگری که بر سر میز هستند با شما همراه باشند.

علاوه بر تحریمهایی که از سوی جامعۀ بین الملل علیه جمهوری اسلامی ایران به دلیل پافشاری تهران بر ادامۀ روند غنی سازی اورانیوم اعمال شده، تنش های جدیدی نیز که ناشی از گزارشات منتشر شده دربارۀ حملۀ احتمالی اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران است، بر نگرانی های موجود در منطقه دامن زده است. در وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، نیز دریاسالار مایک مولن، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، می گوید وی هنوز بر این باور است که جمهوری اسلامی ایران در پی دستیابی به سلاح اتمی است. با اینهمه او تأکید کرد که می خواهد مسئلۀ اتمی ایران از طریق صلح آمیز حل شود.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا می گوید گشودن جبهه سوم در حال حاضر برای ايالات متحده فوق العاده پر دغدغه خواهد بود، امّا این بدان معنا نیست که آمریکا توانایی انجام این کار را نداشته باشد. دریاسالار مولن می گوید وقوع این امر بسیار چالش برانگیز بوده و پیآمدهای آن برخی اوقات بسیار غیر قابل پیش بینی است.
دریاسالار مولن در پاسخ به این سئوال که حملۀ احتمالی اسرائیل به تأسیسات اتمی ایران چه پیامد هایی ممکن است داشته باشد، گفت، «خاورميانه بخش خیلی بی ثَباتی از جهان است، و من نمی خواهم بیشتر از این بی ثَبات شود.»
بنا به گفتۀ مک کورمک، همه مقامات در ايالات متحده از رَئیس جمهوری گرفته تا پائین در پی دستیابی به راه حلی دیپلماتیک در ارتباط با برنامه های سوال برانگیز اتمی جمهوری اسلامی ایران هستند. وی افزود بنظر او تحریم های جاری علیه ایران تا کنون موثر بوده و کمترین اثر آن بالا بردن هزینه های بازرگانی برای دولت جمهوری اسلامی ایران است.

هیچ نظری موجود نیست: